Menu
zenmomentjes

waarnemend tekenen bij angsten en depressie

Binnen de kunstzinnige therapie wordt waarnemend tekenen gebruikt voor de behandeling van onder andere angsten en depressies. Doordat het natekenen concentratie en wakkerheid vraagt werkt dit objectiverend. Het geeft structuur en houvast. Eva Mees-Christeller zegt in haar boek “Genezen met kunst” dat waarnemend tekenen dromers wakkerder maakt. En dat klopt. Doordat je de focus van je aandacht zo sterk buiten jezelf legt en moet observeren om het op papier te krijgen. Dit werkt verhelderend en maakt wakker. Je leert je aandacht naar het hier en nu te brengen. 

Het oog neemt de wereld meestal onbewust waar. De tekenaar ontdekt vormen, kleuren, verhoudingen en eigenschappen van hetgeen hij bewust waarneemt en verrijkt zodoende zijn beleving.

EVA MEES – TEKENEN ALS THERAPIE

Het gaat bij waarnemend tekenen dan ook niet om het eindproduct, maar om de handeling en de positieve werking van het tekenen. 

Nature will bear the closest inspection. She invites us to lay our eye level with her smallest leaf, and take an insect view of its plain.

HENRY DAVID THOREAU

2 Reacties

 • Loes
  16/05/2020 at 8:51 am

  Ah! Daarom word ik rustig en blij van nateken projectjes! Leuk om te weten.

  Reply
  • Lisette Mathilda
   22/05/2020 at 12:07 pm

   Leuk dat je het zelf ook zo ervaart! Eigenlijk is tekenen gewoon super goed voor de gezondheid 🙂

   Reply

Laat een reactie achter