Menu
tips & oefeningen / zenmomentjes

tekenen als meditatie

Door op de kleine dingen in te zoomen zijn je gedachten even niet bij de grote dingen die je aandacht opslokte. Als je te druk in je hoofd bent, als je te veel stress hebt, dan moet je gaan mediteren. Maar ja… hoe dan!? Mediteren, het klinkt zo makkelijk. Maar hoe vaak ik het ook geprobeerd heb, ik krijg het toch niet in mijn dag geprakt zonder dat ik het gevoel heb dat ik aan het stil zitten ben terwijl ik nog dit en dat moet doen. Alle meditatie apps ten spijt. En dat komt niet zo zeer omdat ik niet 10 minuten van mijn dag kan missen, maar omdat dat stil zijn in je hoofd zo makkelijk nog niet is. 

Forget not that the earth delights to feel your bare feet and the winds long to play with your hair.

Khalil Gibran

Ik heb periodes dat ik het wel fijn vind, maar dat is eigenlijk alleen maar in periodes dat ik het rustiger heb en al enigszins zen ben. En die periodes zijn er helaas niets zo veel. Eigenlijk ben ik (treurig genoeg) structureel te gestrest om me er toe te zetten om te mediteren. Ik heb stiekem wel eens het idee dat al die super zenne meditatie mensen dat zo goed kunnen omdat ze al zen zijn. En omdat het bij ze past. En eigenlijk ben ik er gewoon niet zo goed in, dat stil zitten. In plaats van mijn gedachte uit zetten word ik me juist hyperbewust van dat ik aan het zitten ben. Dat mijn been begint te slapen. Dat mijn neus kriebelt. En dat ik eigenlijk die gedachte weer moet laten gaan. En voor ik het weet ben ik aan het denken hoe ik dat in godsnaam moet doen. Als wolkjes voorbij laten drijven zeggen ze vaak. Maar dan is mijn geest alleen maar bezig met hoe die wolkjes er dan uit zien. En hoe hard ze voorbij moeten drijven. Kortom. Het is niet helemaal mijn ding.  

In een handje vol bos-aarde zitten meer levende wezens dan dat er mensen zijn op aarde. 

Peter Wohlleben

Ik word zen van buiten zijn. Van in de natuur zijn. Ik kan naar het bos gaan en uren dwalen afgewisseld met tijden lang op een boomstronk zitten. Voor me uit starend,  mijmerend, naar de vogels luisterend, of tekenend. Dat is mijn zen. 
Er bestaan gelukkig ook een heleboel verschillende meditatievormen en technieken. Stilte meditatie, zen meditatie tot wandelmeditatie. Bij de ene vorm moet je al je gedachte verbannen, maar dan lieflijker, door ze eerst te observeren en dan voorbij te laten gaan. Terwijl bij de andere vorm richt je juist je aandacht ten volle op één ding. Zoals je adem, een kaars, of het gevoel van je voetzolen op de aarde terwijl je wandelt. Dat gaat me iets makkelijker af, want dan heb ik een focus. 

Wat voor mij het meest mindful werkt, in de zin van alle aandacht op één ding focussen en je daar helemaal bewust van worden, is tekenen. Het natekenen van een simpel object. Sommige dingen in huis heb je al zo vaak gezien in je leven, maar als je ze zou moeten tekenen uit je blote hoofd heb je eigenlijk geen idee hoe het er exact uit ziet. We zien de dingen wel, maar nemen ze niet waar. We nemen ze voor lief en besteden er eigenlijk geen aandacht aan. Denk maar eens aan een nietmachine, of je sleutelhanger… dikke kans dat je wel enig idee hebt hoe het er uit ziet, je snapt het concept wel, maar weet eigenlijk niet hoe het er echt in werkelijkheid in detail uit ziet. 

OEFENING pak een object uit je keuken. Het zoutvaatje, de ovenhandschoen of desnoods een vork. Leg het voor je neer en bestudeer het. Bestudeer de contouren ervan. Als je het zou uitknippen uit een vel papier, hoe zou het er dan uit zien? Teken het na. Doe dit rustig en langzaam, ofwel, heb geen haast. Kijk hierbij vaker naar je object dan naar je tekening. Het resultaat van tekening is niet van belang. Het gaat er niet om dat je een mooie tekening maakt, het gaat erom dat je tekent. Als je het nou heel moeilijk vindt om dit perfectionisme los te laten bedenk dan dat jouw schetsboek gewoon een kladblok is. Niemand hoeft het te zien. En als dat niet helpt, probeer dan eerst een blind contour tekening te maken. 

Geen reacties

    Laat een reactie achter