Menu
tips & oefeningen

tekenen zonder te kijken (blind contour)

Tekenen zonder naar je papier te kijken. Kan dat? Ja dat kan! Het is zelfs een hele goede oefening om je hand-oog coördinatie te trainen. Daarnaast is het een krachtige oefening in observatie. Terwijl je tekent kijk je alleen maar naar het object dat je tekent en niet naar je papier.

blind contour schaar

 • Ga zitten met een papier of schetsboek voor je neus.
 • Zet het object dat je wilt tekenen voor je.
 • Kijk eerst even goed naar het object
 • Bedenk waar je gaat beginnen met je tekening. Als je een theebeker voor je hebt staan, begin je bij het oortje of begin je bij de bodem? Bepaald dit en aan de hand daarvan kijk je naar je papier en bepaal je waar je je pen neerzet.
 • Zet je pen neer en kijk vanaf nu alleen nog maar naar het object.
 • Volg met je oog de contouren van het object en laat hierbij je hand met pen volgen.
 • Teken heel langzaam.
 • Als je nog dingen moet tekenen die zich in het object bevinden ga daar dan heen met je pen op het papier. Je haalt je pen dus niet van het papier totdat je helemaal klaar bent.
blindcontour

Dikke kans dat dit natuurlijk helemaal niet klopt en dat je de verschillende onderdelen helemaal door elkaar hebt getekend. Dat geeft niet! Het is maar een oefening!

Door deze oefening vaker te doen oefen je je hand-oog coördinatie. Je hand leert steeds beter de beweging van je ogen te volgen. En je leert de contour van een object te onderzoeken en goed waar te nemen. Een uitstekende oefening in mindfulness!!

Daarnaast is het een goede opwarmer om perfectionisme in te dammen. Want niemand kan zonder naar zijn papier te kijken de nachtwacht natekenen.

Wist je dat de ultieme verhouding van naar je papier en naar je object kijken 10% / 90% is?
Als je goed wilt leren tekenen moet je heel goed leren kijken. 9 van de 10 keer tekenen we namelijk wat we denken hoe iets eruit ziet. Omdat we het object als concept wel kennen vullen onze hersenen in hoe je het tekent. Een veel gemaakte tekenfout is dan ook niet goed genoeg kijken.

En is het gelukt zonder spieken?!

Als je het nou, net als ik, heel lastig vindt om niet te spieken, neem dan een los A4tje en hou deze met je niet tekenhand onder je kin. Zo heb je een soort van oogklep naar beneden gemaakt.

2 Reacties

 • Inge van Wilgen
  15/05/2020 at 3:38 pm

  Een leuk boek daarover is ‘Het zen tekenboek’ tekenen als meditatietechniek van Michelle Dujardin
  Voorin staat Lang leve de verwondering

  Veel pleZier met je observatiepost.

  Reply
  • Lisette Mathilda
   22/05/2020 at 12:02 pm

   Wat een leuke tip Inge! Dat ziet er interessant uit zo op het eerste gezicht.

   Reply

Laat een reactie achter