Menu
tips & oefeningen / zenmomentjes

tekenen voor mindfulness

Mindfulness. Wil je meer grip op je emoties, meer grip op je gedachten, beter slapen, minder zorgen, minder stress in je lijf, dan doe je mindfulness. Het lijkt een wondermiddel tegen alles wat pijn doet. En dat is ook wel een beetje zo.

Ik had veel van de term gehoord (wie niet?) maar kon nergens vinden wat het nou precies inhoudt. Want wat maakt mindfulness nou anders dan meditatie? Begin van de coronacrisis belandde ik in het ziekenhuis voor een spoedoperatie. De eerste coronapatiënten kwamen het zieken binnen en ik lag daar te herstellen van een operatie. Op storytel vond ik een luisterboek over mindfulness. En deze heeft me een aantal angstige nachten door geholpen. Door me te proberen helemaal te focussen op het luisterboek kon ik de angst een klein beetje los laten. En dat alleen al is dus eigenlijk al mindfulness. Harry Potter werkte ook goed.

Ik besloot een training mindfulness te doen. En eigenlijk is mindfulness een begrip, een houding, die aangeeft dat je alles met mind doet. Met aandacht dus. Want als je alles (of zoveel mogelijk) met aandacht doet heb je veel meer connectie met je omgeving, met je leven. Ik leerde verschillende meditatietechnieken en bewustwordingsoefeningen. Door daar een aantal weken heel intensief mee bezig te zijn leer je wanneer je emoties of je gedachten je van je pad af brengen. Door te beseffen wat je denkt en wat die gedachten met je emoties en dus ook je stressniveau doen, kun je je aandacht focussen op het hier en nu. En dat focussen op het hier en nu is de hele bottom line van mindfulness. Het klinkt heel simpel, maar in tijden van pijn, angst of paniek is dat nog knap lastig. En dan blijkt een getrainde opletspier cruciaal! 100% focussen op wat je ziet, voelt en hoort helpt je om die opletspier te trainen. En tekenen!!

Als kunstzinnig therapeut leerde ik al vroeg in mijn opleiding de kracht van observerend tekenen. Door de omgeving om je heen te tekenen ontkom je er niet aan om deze heel goed te observeren. Door iets te tekenen uit de natuur focus je je aandacht op iets echts, op iets wezenlijks. En zolang je moet focussen op wat je ziet, omdat je het aan het natekenen bent, ben je niet met andere gedachten bezig. Je bent volop in het hier en nu.

Het klinkt een beetje vaag misschien. Maar hoe vaak ben je nog echt met jezelf? Met jouw gedachten? Als je kijkt hoeveel tijd op een dag je tijd hebt om na te denken, om te verwerken, om te mijmeren, dan zal je wellicht merken hoeveel tijd er opgeslokt wordt door anderen. We zijn meesters in afleiding zoeken om maar niet met je eigen gedachten te hoeven zijn. Je gezinsleden, je collega’s, vrienden en vriendinnen die aandacht vragen. En als we even niks te doen hebben pakken we op de automatische piloot de telefoon tevoorschijn om die stilte te verdrijven door input. Net als tv en radio. Hoe veel tijd op een dag ben je echt in stilte, zonder afleiding, zonder input, met jezelf. En zolang we die afleiding blijven zoeken en geen tijd nemen om de dag te verwerken, blijven we onder spanning. En als we te lang onder spanning blijven raken we overspannen. En als we te lang overspannen zijn gaat, net als bij elastiek, de rek eruit en kunnen we niet meer terugveren. Niet meer in de ontspanstand komen en raken we burned out. Uitgerekt of stretched out zou een betere term zijn volgens mij.

Ik kon dat niet meer zo goed, met mezelf zijn. Maar door de hectiek van mijn werk heb ik wel altijd enorme behoefte aan die stilte. Aan natuur. Want als ik die behoefte voel, die bijna onstilbaar is, dan zoek ik de natuur op. Het liefst ’s morgen vroeg als alle mensen nog slapen en alleen de dieren wakker zijn.

Als ik dan eindelijk bij mijn eigen gedachten kan komen door de natuur op te zoeken is de beste oefening om die aandachtspier te gebruiken iets natekenen. Gewoon iets kleins. Een eikel, een boomblad, de uitloper van een takje van een boom, een bloem, een steen. Zodra je buiten bent is er een schat aan natekenmateriaal. Maak het vooral niet te groot, maar houd het behapbaar. Het is niet de bedoeling dat je overweldigd wordt, maar precies genoeg uitgedaagd. En zelfs iets simpels als een eikel. Waarbij je wellicht denkt dat het heel simpel is om na te tekenen. Kijk maar eens goed naar de lichtval. Hoe loopt de schaduw waardoor je ziet dat het rond loopt? Welke lijnen en structuur zie je?

oefening: Zoek iets in de achtertuin of in het park of bos om na te tekenen. Neem het mee naar huis en neem eens een half uur de tijd om het te bestuderen terwijl je het natekent. En als de deur uitgaan een stap te veel is pak dan een puntenslijper, je koffiekopje of een kamerplant en teken die na.

Je zult zien dat door 10 minuten iets met aandacht na te tekenen je even niet met andere dingen bezig was. En als je dat vaak genoeg doet kun je die stilte steeds makkelijker opzoeken door je aandacht op iets om je heen te richten. Op een geluid, op een object waar je echt naar kijkt, op je ademhaling.

Succes met observeren!

Geen reacties

    Laat een reactie achter