Menu
reviews / tips & oefeningen

Peter Vos Vogeldagboek

Het is maar een klein boekje. Klein en sober. De inhoud bevat echter een schat aan liefde. Vogelliefde. Puur, schetsmatig en intiem. Onbedoeld voor het grote publiek. 

Gedurende acht maanden leeft Peter Vos (1935 – 2010) in de Veluwse bossen, waar hij stad en drukte ontvlucht en leeft tussen de vogels. Hier tekende hij twaalf schetsboeken vol met alles wat hij daar observeerde. Ook schreef hij een dagboek, een vogeldagboek voor zijn geliefde Saïda. Helaas heeft die nooit het daglicht gezien. Totdat Peter Müller, de uitgever van zijn vorige boek Mussenlust, in 2017 op bezoek was bij Saïda Vos-Lokhorst. Zij toverde een schoenendoos met twaalf schetsboeken en het Vogeldagboek tevoorschijn.

“Voor de ingang van camping “Goudsberg” zie je weer zo’n kromstaartmees. Komt dat door kleine behuizing?”

Peter Vos uit “Peter Vos Vogeldagboek”

En zo werd dit prachtige boekje geboren. Een samenstelling van zijn Vogeldagboek, schetsen uit zijn schetsboeken, zijn observaties aangevuld met handgeschreven notities en een biografische schets geschreven door Jean-Pierre Geelen. Samen vormen zij dit prachtig intieme inkijkje in het leven van één van Nederlands grootste illustratoren. 

“En de raaf vloog langs met open mond,
maar er kwam geen geluid uit.”

Peter Vos uit “Peter Vos Vogeldagboek”

Wat ik zo mooi vind aan dit boek is de puurheid ervan. Ik hou vaak meer van de schetsen dan van het uiteindelijke kunstwerk. Ik hou er niet van als het gelikt is. Liever zie ik de rauwe lijnen, de twijfels, de zoektocht. En dat is precies wat deze verzameling van tekeningen laat zien. Rauwe en oprechte lijnen. Je ziet de zoektocht om de juiste karakteristieke vorm van het beest te vangen. Om de essentie te pakken in die ene lijn. Het is een kijkje in de ziel van de kunstenaar. Ongecensureerd en echt. Ik hou er van.

18 maart 2020 verscheen de eerste druk van dit bijzondere boek. Bij mij op de deurmat lag 12 mei alweer de 3e druk! En deze is op 14 mei alweer uitverkocht. De 4e druk is in de maak!
En omdat ik graag de uitgever steun voor het uitgeven van dit prachtige boekje, quote ik deze: 

“En nu voort, haal het Vogeldagboek in huis.
Haal Peter Vos in huis.
Haal zijn vogelwereld in huis, met ál die karakters en individuen.
Het is een onwaarschijnlijk mooie boswandeling. In boekvorm.”
Peter Müller

En wil je nou zien wat Peter Vos nog meer gemaakt heeft, Centraal Museum Utrecht heeft veel werk van hem in haar collectie. Deze kun je hier online bekijken!

2 Reacties

Laat een reactie achter