Menu
tips & oefeningen

observeren kun je leren

“In de middag komt de eekhoorn en gaat er eens goed voor zitten in de blauwspar. Je kunt niet zeggen dat hij verkeerd poseert. Nu zie je hoe moeilijk ’t is, telkens als je denkt ’t goed gezien te hebbende kijker weg te leggen, bril opzetten, pen en schetsboek pakken, tekenen en constateren dat je te slordig hebt gekeken.”

Peter Vos in zijn boek “Peter Vos Vogeldagboek”

Mooi is dat. “Te slordig gekeken.” Dat is wel een beetje wat we doen, we kijken niet aandachtig, niet secuur genoeg. Met als gevolg dat we het niet meer weten tegen de tijd dat we het op papier willen zetten. Dat moet je echt trainen, dat kijken. Probeer de volgende oefening maar eens een paar dagen of weken te doen.

observatie oefening

  1. Staar eens naar buiten en wacht tot je een vogel ziet die even stil zit. 
  2. Kijk goed naar hem en beschrijf in je hoofd (of hardop) wat je ziet. 
    Geel met zwart gekleurd. Zwart helmpje op zijn hoofd die ook zijn ogen bedekt, want die zie ik niet. Witte driehoek op z’n wangen, kort snaveltje, gele borst met zwarte stropdas die doorloopt tussen z’n pootjes door naar zijn staart. Wit streepje overdwars over vleugel.
  3. Zoek op ‘Google afbeeldingen’ een foto op van deze vogel (in mijn geval een koolmees) en teken hem na. Schrijf je bevindingen om de tekening heen.

Dit is een goede manier om vogels te leren kennen en herkennen. Door het observeren, tekenen en schrijven zul je ze waarschijnlijk een stuk beter onthouden.

Succes met vogelstaren!

Geen reacties

    Laat een reactie achter