Menu
tips & oefeningen

Messbook

Het ultieme schetsboek is natuurlijk voor iedereen anders. De ene houdt van glad papier, de ander van structuur. A4, A5 of vierkant…. Genaaide katernen of een spiraalband…

Maar ik wil pleiten om naast je mooie schetsboek ook een messbook te hebben. Een sketchbook waarin alles mag, just for messing around. Een schetsboek die je aan niemand laat zien. Van het goedkoopste papier en in een handig formaat.

Het papier mag natuurlijk best fijn zijn, maar absoluut niet duur. Vergelijk het met een kladblok die je vroeger op school had met rekenles. Gewoon iets waar je niet te veel waarde aan hecht en waar je geen stress van krijgt om in te moeten tekenen. Want mooie schetsboeken met prachtig duur kwaliteitspapier kan aardig verlammend werken.

Dit schetsbook maakte ik van allerlei verschillende soorten papier. Er zit goedkoop tekenpapier, gekleurd printpapier, duur pastelpapier, markerpapier en foto’s uit tijdschriften in. Het binden deed ik met behulp van een tutorial op Youtube. Een leuke manier om van m’n stapels ongebruikt papier af te komen.

Dit is m’n alledaagse notebook die ik overal mee naar toe zeul. De omslag heb ik gemaakt van een restant leer dat ik nog had liggen. De katernen zijn van heel goedkoop tekenpapier. Ik heb gezocht naar het goedkoopste mixed media papier van rond de 170 gram. Ik vond deze blokken papier online en de kwaliteit vind ik behoorlijk goed. Voor aquarel is het een beetje te vergelijken met het papier in Leuchtturm 1917 schetsboeken. Het rode blijk is 120 gram en het blauwe blok is 170 gram en ze kosten iets van €2,50 per stuk. En het fijne is dat het A5 formaat is. Als ik het papier dubbel vouw past het precies. Als ik zin heb gooi ik een stapeltje van zo’n 8 vel papier onder de naaimachine zodat het een schriftje wordt. Vaak ben ik lui en stop ik het er zo los in.

Geen reacties

    Laat een reactie achter